Online akademija

Eliksir mladosti

20.11.2015. 10:06

Smrt nastaje u trenutku kada prestanemo učiti. Dobro, možda ne ona fizička, ali svakako se svrsishodnost našeg bića svede isključivo na prosječno preživljavanje u neumitnom čekanju kraja.
Ili u trenutku kada spoznamo sebe, shvatimo da je sve znanje u nama i dostignemo nirvanu i spajanje sa izvorom. No, i to treba naučiti, treba se sjetiti kako postići odricanje od svih želja, jer jedino ono daje potpunu slobodu i otvara put k svjetlosti.

U svakom drugom slučaju ostaje nam naš uobičajeni život.
Nemojmo dozvoliti da nam putovanja ovim neponovljivim planetom budu klasična ravna crta rađanja, školovanja, rada, osnivanja obitelji i tupa usamljenost i osjećaj osobnog promašaja kada djeca kao samostalna bića neumitno nestanu putem svoje vlastite potrage za srećom, a mi se počnemo pitati gdje nam je prošao život. I tada, nakon sveg tog izgubljenog vremena, ravna crta života pretvara se u ravn
u crtu na ekg aparatu.

Želite eliksir mladosti? Ja ću vam ga dati, on je prilično jeftin i dostupan svakom od nas.
Nije to niti kefir sa kozačkih planina, nije to niti tibetanski napitak vječnosti, niti egipatska knjiga života, a svakako ne tajni spis u skrivenoj knjižnici vatikanskih podruma.

Eliksir mladosti je učenje, usavršavanje postojećih vještina, usvajanje novih, stalna intelektualna potraga za bermudskim trokutima tajni i oduševljene kolumbijskih otkrića nekih novih kontinenata znanja.

Postoji samo jedan način da zauvijek ostanete mladi, to je vječna avantura novog istraživanja svih onih svjetova koji se kriju u nama i koji nas okružuju svojom još neotkrivenom tajanstvenošću. I nemojte nikada stati, uvijek postoji neki novi vrh za osvojiti i neka, samo vaša zvijezda koja s ushićenjem čeka da je otkrijete. O da, čekat će vas ona u čudotvornoj fontani ispunjenja želja. Krenite k njoj i mladost istraživačke znatiželje neće vas nikada napustiti.

A jedini put je; učenje. Učenje nas dovodi do našeg prijatelja koji jedini osvjetljava put u borbi s predrasudama koje se uvijek vežu za ono što je nepoznato čovjeku, za ono što ne može pojmiti i što od prapovijesti izaziva ledene trnce niz kičmu u susretu s neobjašnjivim i što generira strah.

Koji je naš jedini prijatelj u borbi sa strahom koji većinom dolazi od nepotrebne averzije prema nepoznatom? To je jedino znanje, njegovo istraživanje i usvajanje u rasvjetljavanju tajni koje krije ovaj čudesni svijet oko nas.

U svakom području i na svakom polju, znanje je ključ koji otvara vrata spozaje. U svakom trenutku kad Vas uhvati dosada shvatite da je preostalo milijun još neistraženih misterija i puteva kojima treba poći da bi dobili odgovore na pitanja koja si svakodnevno postavljamo.

Tu je svjetska baza podataka internet, tu su knjige s tisućama tematika i tu su ljudi koje treba upoznati, ugraditi u sebe i spoznati koliko je fantastična činjenica da imamo toliko toga za naučiti i istražiti.

Jedina prepreka ovom preporodu je zatvoreni um koji je najopasniji u vlastitoj evoluciji.
Onaj koji govori: "Znam kako ovaj svijet funkcionira i dosta mi je!" Priznajmo sebi: "Ne znam ništa", kako je to davno rekao Sokrat, jer to je jedini put k moći.

Ovo je psihologija djeteta koje je uvijek otvoreno za nove doživljaje i samim tim zadržat ćemo to dijete u sebi.

I ostati vječno mladi.

Autor: Darko Balaš
Posted in Seminari By

Domagoj Zuscak